Generationernes fald?

søndag den 26. februar 2012

Jeg ville lyve hvis jeg ikke sagde at jeg til et punkt er bange for hvordan fremtiden ser ud. Ikke som i "åh nej jorden går under" men mere når jeg sidder og ser på unge mennesker nu om dage. Deres staveevner er fuldkommen hen i vejret!

Jeg var engang admin på et rollespils board på nette, og jeg havde tjansen med at skulle tjekke hver karakter ark igennem, for at se om de levede op til de krav vi stillede til en figur.
Og jeg var chokeret når jeg faldt over nogle fuldkommen underlige stavefejl. Mange kunne ikke sætte komma, punktum eller stave de simpleste ord, og nogle af dem var endda 16-17 år.

Nu skal i ikke forstå mig som en led kælling som ikke engang kan forstå at folk KAN have ordblindhed. Slet ikke. jeg forstår udemærket at det eksistere og at mange folk lider af det,min egen far gør det faktisk. Men er ret sikker på at 4-10 som skrev et karakter ark, ikke havde ordblindhed. Hvis de havde, så er verden godt nok på vej i den gale retning.
Som om det ikke allerede er nok at mange folk behandler ordblindhed som en tilstand af at personen er dum, eller doven, mere end et reelt problem som folk faktisk døjer med.

Jeg staver hellere ikke selv som en Oxford ordbog, men kan dog se stavefejl, til en grad, og stave til basiske danske ord.
Jeg kan få helt kriller i maven af irritation når jeg ser folk stave krem i stedet for creme.
Det er en pet peeve jeg sidder med og den kan genere mig grænseløst. Kan hellere ikke med når folk ikke kan stave basiske ting på engelsk, ikke kan deres I am you Are remse, eller fordansker ting. Uf fordanskning! Det er bare den der skær mig mest i øjne.

Det skal lige siges at folk ikke skal se mig som et led menneske efter dette her, fordi det er ikke sådan det skal forstås. Mere at jeg er bekymret over hvordan det hele skal udarte sig senere hen, når mange af de unge skal tage sig af mig, når jeg er så gammel at jeg ikke selv kan.
Jeg hader selv jeg kan blive så påvirket af at unge ikke kan skive ordenligt.
Jeg tør ikke rette folk, fordi jeg er bange for at jeg ville få smidt i hovedet at jeg er en over grammatisk kælling og jeg burde passe mig selv. Forstår dem udemærket, hader selv når folk rette mig, med visse undtagelser. Nogle har fået grønt lys til at måtte rette mig, andre skal bare klappe i, og det er derfor jeg hellere ikke selv retter folk.
Sidst jeg gjorde det fik jeg nemlig at vide at jeg var en gammatik whore, og personen godt VIDSTE hvordan man stavede, man bare var træt og irriteret, da personen skrev sit indlæg...

Så ja.... Verden er nogle gange et mærkeligt men skønt sted, selvom man ikke altid forstår den, haha :)

3 kommentarer:

Sa-chan sagde ...

Jeg håber godt nok jeg har fået grønt lys til at rette! ^^;

Aslaug sagde ...

Fordanskning er en rædsom tendens, men af og til er det ganske enkelt -hylene- morsomt. Det er så piv-elendigt at man ikke kan andet end at grine når man ser det. Men jeg er i øvrigt enig i dine pointer ... jeg er også temmelig bekymret over de almindelige, boglige evner for mange unge mennesker. Jeg har siddet på arbejde med emails jeg skulle rette igennem for nogle af mine yngre kollegaer. En af dem var faktisk både relativt velformuleret og god til at stave, uden at det dog var til UG med kryds og slange ... men de fleste af de andre har dårligere grammatik og ringere staveevner end Anna ... som er Polak, og lærte at læse og skrive Dansk på Grønland hvor hun boede to år. Hun skriver et FLOT dansk. Det ville være flot dansk selv om det havde været en "indfødt" dansker der havde skrevet det, men der er sgu noget galt når man kan konstatere at hendes evner er SÅ meget over hvad mennesker der har brugt minimum 12 år i det danske uddannelsessystem.

Flot af Anna ... dybt, dybt pinligt for de andre.

Michelle sagde ...

Sa: Det har du allerede, du spurgte mig engang om jeg havde noget imod at du rettede på mine små stavefejl, og kan huske jeg sagde at nej det havde jeg ikke, så det skal du ikke bekymre dit kønne hoved om :D

Aslaug: Og det er så ironisk ikke?
Jeg var så chokeret når jeg læste de profiler, at jeg slet ikke vidste om jeg skulle grine eller græde :C